top of page

KURZEMNIEKI FRANČU RIVJĒRĀ jeb SADARBĪBAS PRASMES PIEAUGUŠO IZGLĪTĪBAS ATTĪSTĪBAI




Aprīļa beigās septiņpadsmit kurzemnieki devās uz Antibēm Francijā, kur piecu dienu intensīvās mācībās “Koučinga tehnikas” apguva dažādas metodes, lai labāk spētu izprast savu un citu motivāciju un darbības veidu. Mācību braucienu organizēja Kurzemes Plānošanas reģions Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pieaugušo izglītības mobilitātes projekta “Koučings nākotnes sadarbībai” ietvaros, kā mērķis ir saliedēt Kurzemes reģiona pieaugušo izglītības koordinatorus, pašvaldību darbiniekus un citus pieaugušo izglītībā ieinteresētos kurzemniekus veiksmīgākai sadarbībai un mūžizglītības kultūras veicināšanai.


Nedēļas laikā dalībnieki iepazina dažādas koučinga tehnikas iekļaujošākai un veiksmīgākai sadarbībai un komunikācijai. Cilvēki ir dažādi, atšķirīgi rīkojas un arī redz katrs citādi. Lai profesionāli vadītu komandu vai veidotu ilgtspējīgas attiecības ar kolēģiem, sadarbības partneriem, ir svarīgi aizdomāties par katra darbinieka un kolēģa funkcionēšanas veidu. Kāds no mums ir intraverts, kāds ekstraverts, kāds ir vairāk uz procesu orientēts, kādam svarīgāks ir rezultāts, kas nozīmē, ka domāšanas veids un izpratne par pieņemamu darba stilu krasi atšķirsies. Ja darba grupā trūkst zināšanas un prasmes, lai atpazītu šīs atšķirības un veidotu iekļaujošu darba vidi, izvirzītos mērķus sasniegt būs daudz sarežģītāk. Var gadīties, ka lēmumi tiek pieņemti pēc “skaļākās balss” principa, vai viedokli izsaka tikai daļa no grupas, tādējādi, iespējams, zaudējot labas idejas, bet svarīgākais - zaudējot visas komandas pilnīgu iesaisti procesā, kas apgrūtinās pieņemtā lēmuma izpildi un ieviešanu. Mācību laikā dalībnieki apguva dažādas metodes, kas var palīdzēt pieņemt lēmumus, ievērojot katra vajadzības un gaidas, palielinot komandas darba produktivitāti.




Mācību laikā grupai bija iespēja izmēģināt dažādas simulācijas un metodes lēmumu pieņemšanai, kas katram dalībniekam deva iespēju izprast sevi, savas vajadzības un darbības veidu, kā arī ieklausīties savos komandas biedros, mēģināt atpazīt, kādas ir grupas biedru vajadzības un motivācija. Piecu dienu intensīvas mācības un kopīga skaistās Franču Rivjēras apskate saliedēja grupu, izveidoja jaunas draudzības un radīja idejas sadarbībai nākotnē.



Grobiņas Pieaugušo izglītības centru projektā pārstāvēja Ieva Ignatova, kura ir arī pieaugušo izglītības koordinatore Dienvidkurzemes novadā. Iegūto pieredzi Ieva nodos saviem kolēģiem un citiem interesentiem ideju darbnīcās, kurās būs iespēja iepazīties ar dažām lēmuma pieņemšanas metodēm, uzzināt par cilvēka funkcionēšanas veidiem un darba stiliem, kā arī pārbaudīt savas sadarbībai nepieciešmās prasmes strādājot grupā.


Šo mācību mobilitāti līdzfinansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma pieaugušo izglītībā un dalībniekiem tiek apmaksāts transporta, nakšņošanas un ēdināšanas izdevumi. Erasmus+ programma piedāvā iespēju apgūt jaunas zināšanas un prasmes caur mācību mobilitātēm un sadarbības projektiem. Grobiņas Pieaugušo izglītības centrs aicina pieteikties konsultācijām par iespējām Erasmus+ programmā. Konsultācijām jāpiesakās iepriekš, sūtot e-pastu grobinas.pic@dkn.lv vai zvanot pa tālruni 25903405.




18 views0 comments
bottom of page