top of page

Ģimenes vērtības

Jautājumi par to, kā cilvēks var mainīt vidi sev apkārt, sabiedrību kopumā, mainot savu attieksmi, stāstot par sev svarīgajām lietām saviem tuvākajiem, kolēģiem, pēdējā gada laikā ir ikdienas darbu sarakstā, jo Grobiņas PIC ir koordinators Erasmus+ projektam “Ilgtspējīga attīstība pārskatot vērtības” (SUSDEVALUES). Projektā starptautiskā komandā pētām, kas ir eiropiešu vērtības, kā tās atšķiras, ņemot vērā nacionalitāti un citus apstākļus, kā dažādas kopienas uztver pārmaiņas un citādo. Esam izstrādājuši tiešsaistes materiālus par vērtībām dažādos aspektos. Kā vērtības ietekmē cilvēka izvēles un rīcību visdažādākajās dzīves situācijās, piemēram, tērējot naudu. Vai paņemt "ātro" kredītu jaunajam iPhone, vai pārskatīt finanses un pārplānot izdevumus? Uz kādiem pīlāriem balstās Rietumeiropas kultūra, kā tā vēsturiski veidojusies? Grobiņas PIC veidoja sadaļu par ģimenes vērtībām un kā tās ietekmē sabiedrību.

Kad cilvēks ienāk pasaulē, viņa pirmā mazā kopiena ir viņa ģimene, kas pasargā, rūpējas un nodod zināšanas par pasauli. Cilvēkam augot, ģimene ir tā, kas viņam rādīs, kas ir labs, kas slikts, kas ir vērtīgs, kas nē. Vēlāk kopiena paplašinās, dažādojas, veidojas jaunas kopienas. Taču kopš bērnības vērotais un praktizētais paliek cilvēkā. Jautājums, kādas vērtības mēs uzturam savās ģimenēs, ko ar savu rīcību mums mācījuši vecāki, ko mēs mācām saviem bērniem? Kas ir mūsu ģimenes un plašākas kopienas - sabiedrības vērtības? Vai tās ir skaidri redzamas ikdienas darbībā vai pavīd pa retam, reizi gadā uzklājot balto galdautu, kā dārgs, bet neizdevīgs mantojums? Ja vēstures notikumi ir plosījuši un izmētājuši mūsu ģimenes plašajā pasaulē, kā sajusties  patiesi, kā savējam, kā mājās. Atbildīgam par savu sētu, zemi un valsti?

Izzinot savas saknes, savu izcelšanos var stiprināt attiecības starp paaudzēm un kopienu plašākā nozīmē nekā ģimene. Atklājas, ka saknes aizvijas un savijas, neņemot vērā robežas. Līdz saknēm Eiropā un tālāk. No vērtībām, ko kopjam ģimenē, līdz ģimenei, kā svarīgai vērtībai, lai veidotu vienotu un drošu Latviju, Eiropu un pasauli.


Lai dotu telpu diskusijai par ģimeni kā vērtību un vērtībām ģimenē, Grobiņas PIC sadarbībā ar Nīcas senlietu krātuvi organizē konferenci "Ģimenes vērtības". Konferences programma sastāv no divām daļām -


1) Vērtības ģimenē, kurā iepazīstināsim ar projekta "SUSDEVALUES" starprezultātiem un virzību - iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, vērtībizglītības programmu, tiešsaistesrokas grāmatu par sešu vērtību padziļinātu izcelsmi, saistību un izpaušanos Eiropā, un aktivitāšu piemēriem, kas palīdzēs tās izprast. Konferencē pastāstīsim arī par nākamo projekta uzdevumu, kas ir interraktīva ģimenes albuma izveide - mini videointervijas, par ģimenes vērtībām un tradīcijām.


2) Ģimene, kā vērtība, kurā varēs uzzināt, kas ir dzimtas koks, kā izmantot interneta resursus, arhīvus, stāstus, lai sāktu veidot savas dzimtas koku. Lai dotu iespēju plašākai auditorijai izzināt jautājumus par ģimenes vērtībām un savas dzimtas izcelšanās meklēšanu, konferenci rīkosim divās Dienvidkurzemes vietās - Cīravā un Nīcā:


  • Lekcija “Dzimtas koka veidošana” - novadpētnieks Varis Sants - mans dzīves gājums sākas ilgi pirms manas dzimšanas, es izdzīvoju savas dzimtas nolikto likteni un mani senči patiesībā dzīvo caur mani. Kur un kā meklēt savus senčus? Pieteikšanās, aizpildot pieteikuma formu šeit.

9.aprīlī, plkst. 15:00-19:00, Tautas nams, Cīrava, Cīravas pagasts, Dienvidkurzemes novads.


  • Lekcija "Dzimtas vēstures pētniecība: ar ko sākt un kur meklēt" - Kā un kur internetā var atrast ziņas par senčiem un kā izmantot atrasto informāciju tālākajos meklējumos. Par to pastāstīs tīmekļa vietnes Ciltskoki.lv veidotājs Egils Turss. Pieteikšanās, aizpildot pieteikuma formu šeit .

13.aprīlī, plkst 11:00 - 15:00, Nīca (precīzu vietu izziņosim)

Aicinām ņemt līdzi savas ierīces - planšetes, portatīvie datori, jo lekcijas laikā varēs sekot līdzi un praktiski izmēģināt un sākt savus pirmos meklējumus, kā rī uzzināt jaunus meklēšanas knifus. Tiem, kuri ņems līdzi savus datorus vai planšetes, būtu labi jau iepriekš reģistrēties http://www.ciltskoki.lv, https://raduraksti.arhivi.lv, https://www.familysearch.org.  Kā arī, var piesekot šīm FB grupām https://www.facebook.com/groups/ciltskoki.lv  un


Pasākums facebook - https://fb.me/e/50KsgMsH6 aicinām atzīmēt, ka interesējaties par pasākumu un aicināt draugus, lai par konferenci uzzina pēc iespējas vairāk cilvēku. Izzināsim savas vērtības un saknes kopā.


 Jautājumu gadījumā zvaniet/rakstiet Ievai 25903405.


Ar atrašanos Grobiņas PIC pasākuma norises vietā, dalībnieks piekrīt, ka pasākuma laikā viņš var tikt filmēts un/ vai fotografēts un attēls vai video kadri ar viņu var tikt publicēti iestādes publicitātes vajadzībām.


Konference "Ģimenes vērtības" notiek projekta SUSDEVALUES (projekta nr. 2022-1-LV01-KA220-ADU-000085017)("Sabiedrības ilgtspējīga attīstība, pārskatot vērtības") ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Savienība. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.





50 views0 comments
bottom of page