top of page

Eiropas diena par mieru un vienotību

9. maijā visā Eiropā ar daudzveidīgu un plašu notikumu klāstu tiek atzīmēta Eiropas diena, kas ir veltīta mieram un vienotībai. Šajā datumā pirms 74 gadiem francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis (fr. - Robert Schuman) savā deklarācijā Šūmana plāns ierosināja izveidot Eiropas Ogļu un tērauda kopienu (EOTK), kuras dalībnieki apvienotu savu akmeņogļu un tērauda ražošanu. Deklarācijas pamatā ir Žana Monē (fr. Jean Monnet) Eiropas vienotības vīzija un doma, ka tad, ja šo resursu ražošanu kopīgi nodrošinātu divas spēcīgākās Eiropas valstis, kari tiktu novērsti. EOTK (dibinātājvalstis: Francija, Rietumvācija, Itālija, Nīderlande, Beļģija un Luksemburga) bija pirmā no pārnacionālajām Eiropas institūcijām, kuru uzskata par Eiropas Savienības priekšteci.

Šogad Eiropas dienu skaļāk un dzirdamāk kā iepriekš atzīmēs arī Dienvidkurzemes novadā.

9. maijā tiks realizēti pieci Liepāja 2027 projektu konkursa uzvarētāju projekti, no kuriem viens notiks arī Dienvidkurzemes novadā -

Visā Liepāja 2027 teritorijā notiks buru akcija, kurā aicināts iesaistīties ikviens aktīvais iedzīvotājs, kopienas un apkaimes.

  • Buras pacelšana plkst. 18:00 - Durbes pilsētas centrā, Nīcas centrā pie Nīcas pagasta pārvaldes, Rudē pie Otaņķu pagasta pārvaldes un citur novadā.


Sekot līdzi aktualitātēm var www.liepaja2027.lv.


Par citiem kultūras pasākumiem Dienvidkurzemē lasiet https://www.dkn.lv/lv/notikumu-kalendars.



4 views0 comments
bottom of page